Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που σχηματίζεται στους λεπτούς σωλήνες (χοληφόρους πόρους) που μεταφέρουν το πεπτικό υγρό χολή. Οι χοληφόροι πόροι συνδέουν το συκώτι σας με τη χοληδόχο κύστη και με το λεπτό έντερο. Το χολαγγειοκαρκίνωμα, γνωστό και ως καρκίνος του χοληδόχου πόρου, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι γιατροί χωρίζουν το χολαγγειοκαρκίνωμα σε διαφορετικούς τύπους με βάση το πού εμφανίζεται ο καρκίνος στους χοληφόρους πόρους:
- Το ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται στα μέρη των χοληφόρων οδών εντός του ήπατος και μερικές φορές ταξινομείται ως τύπος καρκίνου του ήπατος.
- Το χολαγγειοκαρκίνωμα της πύλης του ήπατος που εμφανίζεται στους χοληφόρους πόρους ακριβώς έξω από το ήπαρ. Αυτός ο τύπος ονομάζεται επίσης περιπυλαίο χολαγγειοκαρκίνωμα.
- Το περιφερικό χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται στο τμήμα του χοληδόχου πόρου που βρίσκεται πλησιέστερα στο λεπτό έντερο. Αυτός ο τύπος ονομάζεται επίσης εξωηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα.
- Το χολαγγειοκαρκίνωμα συχνά διαγιγνώσκεται όταν είναι προχωρημένο, καθιστώντας δύσκολη την επιτυχή θεραπεία.
Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για χολαγγειοκαρκίνωμα περιλαμβάνουν:
- Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Αυτή η ασθένεια προκαλεί σκλήρυνση και ουλές στους χοληφόρους πόρους.
- Χρόνια ηπατική νόσο. Οι ουλές στο ήπαρ που προκαλούνται από ιστορικό χρόνιας ηπατικής νόσου αυξάνουν τον κίνδυνο χολαγγειοκαρκίνωμα.
- Προβλήματα του χοληδόχου πόρου που υπάρχουν κατά τη γέννηση. Τα άτομα που γεννιούνται με κύστη χοληδόχου, η οποία προκαλεί διεσταλμένους και ακανόνιστους χοληφόρους πόρους, έχουν αυξημένο κίνδυνο για χολαγγειοκαρκίνωμα.
- Ένα παράσιτο του ήπατος. Σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, το χολαγγειοκαρκίνωμα σχετίζεται με ηπατική λοίμωξη, η οποία μπορεί να εμφανιστεί από την κατανάλωση ωμού ή κακομαγειρεμένου ψαριού.
- Μεγαλύτερη ηλικία. Το χολαγγειοκαρκίνωμα εμφανίζεται συχνότερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών.
- Κάπνισμα. Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκινώματος.
- Διαβήτης. Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 1 ή 2 μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο χολαγγειοκαρκίνωμα.
- Ορισμένες κληρονομικές παθήσεις. Ορισμένες αλλαγές στο DNA που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά προκαλούν καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο χολαγγειοκαρκίνωμα. Παραδείγματα αυτών των καταστάσεων περιλαμβάνουν την κυστική ίνωση και το σύνδρομο Lynch.
Συμπτώματα
Τα σημεία και συμπτώματα του χολαγγειοκαρκινώματος περιλαμβάνουν:
- Κιτρίνισμα του δέρματός σας και του λευκού των ματιών σας (ίκτερος)
- Έντονη φαγούρα στο δέρμα
- Κόπρανα λευκού χρώματος
- Κούραση
- Πόνος στην κοιλιά στη δεξιά πλευρά, ακριβώς κάτω από τα πλευρά
- Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
- Πυρετός
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Σκούρα ούρα
Θεραπεία
Η καταστροφή των όγκων είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη θεραπεία του καρκίνου του χοληδόχου πόρου. Η θεραπεία συχνά εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των όγκων. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική επέμβαση
- Ενδοσκοπική θεραπεία
- Ακτινολογική θεραπεία
- Μεταμόσχευση ήπατος
- Άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις
Η χειρουργική αφαίρεση όγκων είναι η μόνη θεραπευτική επιλογή που προσφέρει τη δυνατότητα ίασης. Οι χειρουργικές προσεγγίσεις γίνονται όλο και πιο επιθετικές καθώς οι γιατροί έχουν μάθει ότι όσο πιο επιθετική είναι η χειρουργική επέμβαση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ίασης.
Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του χοληδόχου πόρου περιλαμβάνει μια σημαντική εκτομή του ήπατος. Ο χειρουργός σας θα αφαιρέσει ολόκληρο τον όγκο. Η ακριβής διαδικασία θα εξαρτηθεί από τη θέση του όγκου και από το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια.
Τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα όταν η επέμβαση εκτελείται σε εξειδικευμένο ίδρυμα που περιλαμβάνει διεπιστημονική ομάδα. Στην ιδανική περίπτωση, χειρουργός, ογκολόγος, ενδοσκόπος, επεμβατικός ακτινολόγος και βοηθητικό προσωπικό συμμετέχουν όλοι στη χειρουργική επέμβαση. Στο νοσοκομείο μας, αυτή είναι η ομάδα που συγκεντρώνουμε για τη χειρουργική επέμβαση καρκίνου του χοληδόχου πόρου.
Πρόσφατα Άρθρα από τον γιατρό
Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τις ασθένειες που απειλούν την υγεία μας. Τι πρέπει να προσέξουμε; Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Recent Comments